Forsikring

-ved kaskoforsikring hos de seriøse forsikringsselskapene – så dekkes tankrens og feilfyllinger på biler og båter.

Forsikring

Forsikring og forurenset drivstoff

Flere anerkjente forsikringsselskaper dekker skader som skyldes plutselig og uforutsett forurensning eller infisering av drivstoff – for eksempel ved påfylling av vann, partikler eller mikroorganismer. Det er viktig å være klar over at forsikringen ikke dekker skader som skyldes gradvis slitasje, dårlig vedlikehold eller alder.

Forurenset drivstoff defineres som drivstoff som inneholder noe det ikke skal, enten det er vann, rustpartikler, bakterier, belegg fra tankvegger eller biologisk vekst. Skader som skyldes rustdannelse i tanker av svartstål dekkes normalt ikke, da dette anses som et resultat av tid og korrosjon. Partikler i ellers rustfrie tanker kan i enkelte tilfeller spores tilbake til dårlig vedlikehold ved fyllesteder.

Dieseldyr og mikrobekontaminering

Dieseldyr – et folkelig navn på mikroorganismer som bakterier, sopp og alger i diesel – kan ikke oppstå av seg selv i en tank. De må tilføres fra utsiden, oftest via forurenset påfylling eller gjennom lufting. Når det først finnes både vann og mikrober i systemet, kan de formere seg raskt og føre til avleiringer, blokkeringer og motorskader.

Mange forsikringsselskaper dekker mikrobeforurensning i båt dersom problemet oppstår etter påfylling og kan dokumenteres som en plutselig hendelse. Symptomer som motorstopp, tette filtre eller tap av effekt etter fylling kan være tegn på infisert drivstoff.

Riktig håndtering og utbedring

Ved skader på drivstoffsystem i båt er det avgjørende at utbedringen utføres riktig. Enkelte har opplevd at takstmenn uten spesialisert kunnskap bestiller vakuumbil for å «løse» problemet. Dette kan være uheldig, særlig for båttanker med interne skott. En vakuumbil fjerner kun væske fra ett punkt, og etterlater ofte slam og mikrober i tankens øvrige rom – noe som kan forverre problemet og medføre nye skader.

Du har rett til at utbedringen skjer med tilsvarende kvalitet som det opprinnelige anlegget. Vi anbefaler at arbeidet alltid utføres av et sakkyndig firma med erfaring innen tankrens og drivstoffhåndtering – spesielt på båt.

Kontantoppgjør – vær bevisst konsekvensene

Noen ganger kan kontantoppgjør bli tilbudt i stedet for fysisk utbedring. Dette kan være aktuelt hvis du har kompetanse og utstyr til å gjennomføre reparasjonen selv. Vær likevel oppmerksom på at du da selv er ansvarlig for resultatet. Skader som oppstår i ettertid – som havari på dieselpumper, injektorer eller motor – vil da ikke kunne kreves dekket av forsikringen. Dette kan bli en kostbar løsning dersom renseutstyret eller kunnskapen ikke er tilstrekkelig.

Feilfylling – bil og båt

Ved feilfylling av drivstoff i bil med kaskoforsikring, gjelder vanligvis en fast egenandel. På stedet betales kun et midlertidig beløp på kr 500,-. Dette trekkes fra egenandelen når vi mottar skadenummer og bekreftelse fra forsikringsselskapet. Har du delkasko eller kun ansvarsforsikring, dekkes normalt ikke feilfylling, og du vil motta faktura på restbeløpet.

Ved feilfylling i båt gjelder tilsvarende ordning. De fleste kaskoforsikringer dekker slike hendelser med en fast egenandel. Enkelte selskaper dekker imidlertid ikke feilfylling av båt. Dersom forsikringen ikke dekker skaden, faktureres restbeløpet minus det du allerede har betalt på stedet.


Erik og den dyrebare lærepengen

Erik hadde nettopp kjøpt drømmeyachten – en Sunseeker 62. Men jomfruturen ble alt annet enn en drøm. Etter bare to timer til sjøs, idet han skulle krysse Oslofjorden ved Jarlsø, stanset begge de store MTU-motorene brått.

«Når du mister motorkraft og driver med 30 tonn, må du reagere raskt. Jeg fikk kastet anker og bremset farten noe, men båten gikk likevel på grunn. Heldigvis ble ingen skadet, men båtsesongen var over før den hadde begynt – og det ble dyrt», forteller Erik Overgaard.

Vel i land startet jakten på årsaken. Svaret kom raskt da tanken ble åpnet. Den var full av slam og mikroorganismer – såkalte dieseldyr – som hadde blitt virvlet opp og blokkert drivstofftilførselen. Skadene beløp seg til rundt én million kroner.

«Da jeg åpnet mannlokket, så det ut som fjæra. Det var fullt av tang og tare», sier Erik.

Etter omfattende reparasjoner kom båten tilbake i drift. Men Erik hadde lært. Han kontaktet Fuel-Service for å analysere og rense dieselen – og etablerte gode rutiner for vedlikehold. Rens ble gjort regelmessig så lenge han eide båten.

«Da jeg fikk kontroll, kunne jeg endelig nyte båtlivet. Jeg slapp å lure på når neste stopp ville komme. Dieseldyr sprer seg som influensa – har du først fått det i tanken, sprer det seg raskt. Den eneste løsningen er forebygging og rens. I USA, hvor jeg har vært mye, er det vanlig praksis å rense dieselen jevnlig. Det burde vi gjøre her også», avslutter han.

Alle skott må renses

Ved båttankrens må det skjæres inn til ethvert skott for å rengjøre alle skott, uten unntak!

Tanker i båter har skott og som du ser her på bildene over så må en skjære seg inn i alle skott for å kunne rense ethvert kammer. Resterende drivstoffsystem må også renses skikkelig – og utføres av sakkyndige på området.

Bensin på diesel

En bilist som fyller feil må ha en kaskoforsikring for å få det dekket av sitt forsikringsselskap. Alternativt må en betale hele beløpet selv.

 

SwedishDanishFinlandEnglish