Forsikring

-ved kaskoforsikring hos de seriøse forsikringsselskapene – så dekkes tankrens og feilfyllinger på biler og båter.

Forsikring

Båt, forurenset / infisert drivstoff

De fleste seriøse og anerkjente forsikringsselskap tilbyr dekning av infisert og eller forurenset drivstoff. Et forsikringsselskap vil aldri dekke en skade eller hendelse som ikke har inntruffet plutselig.

Forurenset drivstoff, er drivstoff som inneholder annet, enn hva drivstoffet opprinnelig skal inneholde. Det kan være vann, partikler, mikrober – og annen forurensning som har blitt tilført / påfylt tanken ubevisst. Avskalling av coatede tanker, eller rust, sistnevnte dersom tanken er laget i svartstål – er normalt ikke dekningsmessig, da dette er noe som ikke oppstår plutselig, men er et resultat av tid og slitasje. Rust i rustfrie tanker defineres som partikler, og er tilført/påfylt fra en marina med dårlig vedlikehold.

Dieselmikrober / «Dieseldyr» oppstår ikke i tanken, de har kommet inn ved en tilfeldig påfylling, slikt skjer ubevisst og helt plutselig.  

I forbindelse med båt dekkes oftest forurenset drivstoff dersom dette er oppdaget etter en påfylling. Det er også da problemene oppstår, da dieseldyr aldri kan oppstå i en båttank, det er alltid påfylt. Du kan ikke lage bakterier (liv) i en båttank. Du kan ikke blande vann og diesel og lage liv / bakterier.

Skaden/hendelsen må meldes senest 1 år etter at det ble oppdaget.

Utbedring

Det har forekommet at oppnevnte takstmenn i mangel av grunnleggende kunnskap om båttanker, har bestilt vakuumbil for å tømme en båttank. Båttanker har som de fleste båtfolk vet, skott i tankene, og en sugebil (som benyttes til å tømme festivaltoaletter) løser ingenting, men vil kunne gjøre saken langt verre i tillegg til at du mister drivstoffet ditt. husk at er din båt, det er din forsikring, og du er alltid bestiller. Les mer om båttankrens her.

Vakuumbil

Å benytte en sugebil / vakuumbil er i de fleste tilfeller uforsvarlig og uaktsomt, for å utbedre et infisert og forurenset drivstoffsystem på en båt. Det betyr at du ved en hendelse i etterkant, må selv stå til ansvar for alle skader på dieselpumper og injektorer, fremdriftshavari og sågar forlis. Derfor skal du være tydelig på at jobben skal utføres av sakkyndige foretak innen båttankrens. Du har rett til likeverdig behandling av din skade/båt, som andre får ved samme skade. Du har rett til at utbedring skal gi tilsvarende kvalitet som utgangspunktet som var forsikret, det får du ikke ved en vakuumbil som ikke gjør annet enn å ta med seg ditt drivstoff.

Kontantoppgjør

Vi kjenner til takstmenn som i stedet for å anbefale kunden å få utbedret problemet, har tilbudt kunden et kontantoppgjør. Ved et kontantoppgjør, vil det foreslåtte beløpet alltid være langt lavere enn reell kostnad, og uten mva. Dette er da kun lønnsomt om du har kunnskapen til å kunne utføre jobben selv. Utfører du jobben selv, så husk at du da aldri kan få erstattet havarerte dieselinjektorer, dieselpumper, eller sågar totalhavarert motor pga havarerte komponenter. Disse kan ta skade da du mest sannsynlig ikke har mulighet til å rense drivstoffet ditt fritt for emulgert vann, eller få rengjort alle skott i tankene dine. Da er det kun deg selv du må reklamere til, det kan bli en svært kostbar affære – uten rett utstyr og kunnskap.

Bil, feilfylling

Ved feilfylling av kjøretøy med kaskoforsikring, er det en egenandel lik som ved skade som legges til grunn for de fleste selskaper. Det vil si at du må betale egenandel til oss. På stedet ved hjelp, betales kun et temporært beløp på 500,- som trekkes fra din egenandel når vi mottar denne sammen med ditt skadenummer.

Noen forsikringsdekninger som trafikkansvar og delkasko dekker ikke feilfylling. Du vil da motta en faktura på resterende beløp fratrukket de 500,- du har betalt på stedet.

Båt, feilfylling

Ved feilfylling av fartøy med kaskoforsikring, er det en egenandel lik som ved skade som legges til grunn for de fleste selskaper. Det vil si at du må betale egenandel til oss. På stedet ved hjelp, betales kun et temporært beløp på 500,- som trekkes fra din egenandel når vi mottar denne sammen med ditt skadenummer.

Noen mindre seriøse forsikringsselskaper dekker ikke feilfylling av båt. Du vil da motta en faktura på resterende beløp fratrukket de 500,- du har betalt på stedet.

Erik hadde nettopp kjøpt seg drømmeyachten, en Sunseeker 62. Jomfruturen ble langt fra noen drøm. Etter to timer til sjøs, da han skulle krysse Oslofjorden ved Jarlsø, stoppet de store MTU motorene brått.

– Når du mister motorkraften og begynner å drive med 30 tonn, så må man handle raskt. Jeg fikk kastet anker og bremset litt fart, men båten gikk likevel på grunn. Det ble heldigvis ingen personskader, men det kostet dyrt og båtsesongen var over, forteller Erik Overgaard.

Da han fikk yachten til land var det store spørsmålet hva som hadde skjedd. Svaret kom fort da han åpnet tanken. Konklusjonen var klar. Motorene stoppet som følge av at dieseldyr hadde blitt pisket opp i tanken, og som følge av dette blokkert drivstoffets vei frem til motorene. Til sammen beløp skadene seg til rundt en million kroner.

– Da jeg åpnet opp mannlokket var det som å se ned i fjære. Det var fult av tang og tare, forteller Erik.

Etter at båten hadde gjennomgått store reparasjoner, og igjen ble satt i drift, fikk Erik god innsikt i hva som kan skje dersom dieselmikrober får de rette miljøer å formere seg i. Erik gikk dypt ned i materien og ønsket løsning for at dette ikke skulle skje igjen. Erik kontaktet dieselrenseselskapet Fuel-service, som kunne analysere og rense dieselen på yachten hans. Dette repeterte han så lenge båten var i hans eie.

– Etter at jeg hadde fått på plass gode vedlikeholdsrutiner fikk jeg tid til å nyte båtlivet. Jeg slapp å bekymre meg for når og hvor neste hendelse skulle inntreffe, sier Erik og legger påpeker:

– Dieseldyr er som å bli smittet av influensa. Har man først blitt smittet sprer det seg raskt. Eneste måten å unngå det på er å ha gode vedlikeholdsrutiner. Ser man tilløp til dieseldyr er man nødt til å få renset dieselen på tanken. I USA, hvor jeg har vært mye, er det normalt å rense dieselen på båten regelmessig som en del av vedlikeholdet, avslutter Overgaard.

Alle skott må renses

Ved båttankrens må det skjæres inn til ethvert skott for å rengjøre alle skott, uten unntak!

Tanker i båter har skott, og som du ser her på bildene over, så må en skjære seg inn i alle skott for å kunne rense ethvert kammer. Dette er kun en del av jobben, resterende drivstoffsystem må også renses skikkelig – og utføres av sakkyndige på området.

Bensin på diesel

En bilist som fyller feil, må ha en kaskoforsikring for å få det dekket av sitt forsikringsselskap, alternativt må en betale hele beløpet selv.

SwedishDanishFinlandEnglish
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter